Przejdź do treści
Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy 370 g

Produkt naturalny jednorodny o dużej zawartości łatwo przyswajalnych cukrów prostych (glukozy i fruktozy). Zawiera związki polifenolowe - odpowiedzialne są za aktywność przeciwutleniającą, przeciwbakteryjną, przeciwwirusową, przeciwzapalną oraz przeciwnowotworową miodu; związki lotne o dużym potencjale terapeutycznym; kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, glukonowy) - wpływające na smak, trwałość, aktywność antyoksydacyjną i przeciwbakteryjną; enzymy – (inwertaza, amylaza) – odpowiedzialne za właściwości antyseptyczne; mikroelementy: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt oraz niewielkie ilości witamin – A, B1, B2, B6, B12, C, kwasu foliowego, kwasu pantotenowego i biotyny. Ze względu na występowanie tak dużej liczby różnorodnych składników ma dobroczynny wpływ na większość układów organizmu (stosowany w profilaktyce chorób serca, układu krążeniowo-naczyniowego, pokarmowego, w zaburzeniach układu nerwowego oraz w schorzeniach układu oddechowego i skóry). Jest naturalnym środkiem spożywczym i może być stosowany jako: słodzik do herbaty, kawy oraz innych napojów, na jego bazie można przygotować napój orzeźwiający z dodatkiem cytryny (wzmacnia i uodparnia organizm), doskonały na śniadanie jako dodatek do pieczywa z masłem, dodatek do białego twarogu – na śniadanie, stosowany do wypieku ciast, niezbędny do wypieku pierników. Może być stosowany jako naturalny kosmetyk: balsam do ust, dodatek do pilingu. Szczególnie lubiany słodki, delikatny smak – może zastąpić inne słodycze; produkt tradycyjny – pozyskiwanie miodu tradycyjnymi metodami z rodzinnych pasiek. Zakup miodu przyczynia się do rozwoju pasiek, co przekłada się na rozwój bioróżnorodności i zrównoważenie środowiska naturalnego. Produkt zapakowany w słoik szklany, który może być wykorzystany powtórnie w gospodarstwie domowym.
-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij