V edycja Festiwalu produktów lokalnych w Lewiatanie
W ostatni dzień wakacji, 31 sierpnia tego roku, odbędzie się piąta edycja Festiwalu produktów lokalnych. Wydarzenia to już na trwałe wpisało się w kalendarz letnich aktywacji PSH Lewiatan adresowanych do lokalnych społeczności. Festiwal jest doskonałą okazją do poznania lokalnych smaków i kuchni.
Ideą Festiwalu jest popularyzowanie lokalności i promowanie produktów powstających w różnych zakątkach Polski. Na odwiedzających sklepy Lewiatana, jak co roku, będą czekać zdrowe i smaczne produkty powstające u lokalnych rolników, piekarzy czy masarzy.
Badanie przeprowadzone przez firmę Kantar Polska pokazały, że rośnie etnocentryzm (patriotyzm) zakupowy i zainteresowanie tym, co lokalne i sezonowe. Klienci coraz chętniej sięgają po produkty pochodzące od lokalnych dostawców, doceniając zarówno ich zalety smakowe, jak i zdrowotne.
„Lokalności cieszy się rosnącym zainteresowaniem, a organizowany przez nas festiwal to doskonała okazja, by pokazać walory wyrobów powstających w bliskim sąsiedztwie naszych sklepów. Wydarzenie jest celebracją regionalnych produktów, smaków i kuchni. To również dobra okazja by wzmocnić relację z klientami i producentami - mówi Marcin Poniatowski Członek Zarządu Lewiatan Holding S.A. I dodaje: Festiwal łączy ludzi podkreślając, że w handlu najważniejsze są dobry produkt i bliskie relacje, a sklep to coś więcej niż punkt sprzedaży, to często równie miejsce spotkań i integracji nie tylko na linii sklep – klient, ale także z dostawcami.
Z okazji Festiwalu na odwiedzających sklepy 31 sierpnia czekać będą degustacje regionalnych specjałów i promocje na produkty od lokalnych dostawców, a także niespodzianki przygotowywane indywidualnie przez sklepy sieci.
PSH Lewiatan zwraca szczególną uwagę na współpracę z lokalnymi producentami i dostawcami żywności. W sklepach sieci znajdują się produkty oznaczone logo: „Wybieram lokalne”, ułatwiające identyfikację produktów regionalnych na sklepowej półce.