Przepis na Zupę warmińską
Składniki - Przepis na Zupę warmińską
- 350 g mięsa wieprzowego dodaj do listy zakupów
- 3 marchewki dodaj do listy zakupów
- 1 korzeń pietruszki dodaj do listy zakupów
- 3 gałązki selera naciowego dodaj do listy zakupów
- 3 cebule dodaj do listy zakupów
- ½ małego korzenia selera dodaj do listy zakupów
- 1 l wody dodaj do listy zakupów
- 50 g margaryny do pieczenia i smażenia Moja dodaj do listy zakupów
- 1 jajko dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki śmietany 18% dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki bułki tartej dodaj do listy zakupów
- 2 liście laurowe Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 ziarenka pieprzu Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Zupę warmińską
W rondlu rozpuść margarynę i podsmaż połowę drobno posiekanej cebuli, dodaj marchew, pietruszkę i seler naciowy pokrojony w plasterki oraz korzeń selera pokrojony w drobną kostkę i smaż je przez 2 min. Wszystkie warzywa zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz szczyptę soli i gotuj pod przykryciem. W tym czasie w misce umieść mięso mielone, resztę posiekanej drobno cebuli, bułkę tartą oraz jajko i dopraw je solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj dokładnie, zacznij formować małe pulpeciki i wrzucaj je do zupy. Wszystko razem gotuj przez około 15 min. Na koniec odlej pół szklanki wywaru i zmieszaj z nim śmietanę. Wlej do zupy i zagotuj.
Smacznego!