Przepis na Zupę rybaka
Składniki - Przepis na Zupę rybaka
- 1 kg filetów rybnych bez ości dodaj do listy zakupów
- 1 kg ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 100 g łososia atlantyckiego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 średnie cebule dodaj do listy zakupów
- 3 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 2 duże marchewki dodaj do listy zakupów
- 350 g margaryny 80% do pieczenia lub gotowania Del dodaj do listy zakupów
- 380 ml wytrawnego białego wina dodaj do listy zakupów
- 1,5 l wywaru warzywnego z kostki warzywnej Lewiata dodaj do listy zakupów
- tymianek suszony dodaj do listy zakupów
- 3 liście laurowe Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól morska dodaj do listy zakupów
- ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw Lewiat dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Zupę rybaka
Na patelni rozpuść margarynę i smaż na niej cebulę pokrojoną w piórka, aż będzie miękka, lekko szklista. W garnku wymieszaj wino z wywarem warzywnym i zagotuj. Dorzuć do garnka usmażoną cebulę, pokrojony w cienkie plasterki czosnek, pokrojoną w grubsze plastry marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w ćwiartki, dorzuć przyprawy i gotuj całość pod przykryciem przez 20 min, aż składniki staną się miękkie. Zmniejsz ogień. Do wywaru dodaj pokrojone w większą kostkę filety i gotuj jeszcze przez 8 min. Na koniec dodaj pokrojonego w drobną kostkę łososia i podgotuj przez 2 min.
Smacznego!