Przepis na Zapiekankę z kaszy
Składniki - Przepis na Zapiekankę z kaszy
- 400 g kaszy jęczmiennej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 450 g białego sera półtłustego dodaj do listy zakupów
- 180 g śmietany 12% dodaj do listy zakupów
- 3 małe cebule dodaj do listy zakupów
- 1 średniej wielkości por dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki masła klarowanego dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 250 g przecieru pomidorowego dodaj do listy zakupów
- pomidorki koktajlowe dodaj do listy zakupów
- natka pietruszki do dekoracji dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Zapiekankę z kaszy
Kaszę ugotuj z łyżką masła i odrobiną soli według instrukcji podanej na opakowaniu. Na klarowanym maśle zeszklij pokrojone w plasterki o podobnej grubości cebule oraz białą część pora. Gotową cebulę z porem podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj rozdrobniony widelcem ser oraz odrobinę pieprzu i dokładnie wymieszaj. Do drugiej części dodaj ugotowaną wcześniej kaszę oraz przyprawę uniwersalną i wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą. Tak przygotowane masy ułóż warstwami w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez około 25 min. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, zalej ją śmietaną połączoną z przecierem pomidorowym i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 min. Na koniec udekoruj danie pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.
Smacznego!