Przepis na Zapiekankę kurpiowską
Składniki - Przepis na Zapiekankę kurpiowską
- 750 g białej kapusty dodaj do listy zakupów
- 150 g surowego boczku dodaj do listy zakupów
- 250 ml wywaru warzywnego z kostki warzywnej Lewiat dodaj do listy zakupów
- 2 kiszone ogórki dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ostra papryka w proszku dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 liście laurowe Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 650 g maślaków lub koźlaków dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki masła dodaj do listy zakupów
- 2 cebule dodaj do listy zakupów
- 50 g sera żółtego dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Zapiekankę kurpiowską
Poszatkowaną drobno kapustę przelej wodą, lekko posól i odstaw na 10 min. Do podsmażonego w rondlu, drobno pokrojonego boczku dorzuć odciśniętą kapustę, wlej bulion, zamieszaj i duś pod przykryciem 35 min. na małym ogniu. Następnie dorzuć obrane i pokrojone w krótkie słupki ogórki oraz koncentrat pomidorowy. Całość zamieszaj, dopraw solą, pieprzem, papryką, dołóż liście laurowe i duś kolejne 20 min. Na rozgrzanej patelni zeszklij na łyżce masła drobno posiekaną cebulę i dołóż obgotowane w osolonej wodzie, pokrojone w kostkę grzyby, dopraw solą oraz pieprzem. Grzyby przełóż do brytfanny wyłożonej połową kapusty i przykryj je drugą połową. Polej resztą stopionego masła, posyp żółtym serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!