Przepis na Zapiekankę kętrzyńską
Składniki - Przepis na Zapiekankę kętrzyńską
- 2 filety z kurczaka dodaj do listy zakupów
- 2 uda z kurczaka dodaj do listy zakupów
- 2 podudzia z kurczaka dodaj do listy zakupów
- 3 marchewki dodaj do listy zakupów
- 2 pietruszki dodaj do listy zakupów
- 1 seler dodaj do listy zakupów
- 2 cebule dodaj do listy zakupów
- liście pora dodaj do listy zakupów
- 200 g szynki gotowanej w plastrach dodaj do listy zakupów
- 250 g pieczarek dodaj do listy zakupów
- 7 łyżek masła dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka mleka 3% UHT Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki śmietany 18% dodaj do listy zakupów
- 50 g sera salami dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Zapiekankę kętrzyńską
Kurczaka zalej wodą i dodaj do niego pokrojone warzywa oprócz cebuli. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmij je z wywaru, oddziel od kości i pokrój na mniejsze kawałki. Plastry szynki pokrój w paski. Na jednej łyżce masła zeszklij cebulę, dodaj pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż woda wytrącona z grzybów całkowicie odparuje. Następnie dorzuć mięso z kurczaka, pokrojoną szynkę oraz koncentrat pomidorowy. Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Trzy łyżki masła rozpuść na patelni. Następnie wsyp mąkę i chwilę podsmaż. Zalej całość mlekiem i cały czas mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos beszamelowy. Zdejmij go z ognia, przypraw solą oraz pieprzem i połącz dokładnie ze śmietanką. Powstały sos wlej do pozostałych składników i dobrze wymieszaj. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp startym serem oraz kawałkami pozostałego masła. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu, aż uzyska złocisty kolor.
Smacznego!