Przepis na Zaguby z sosem grzybowym
Składniki - Przepis na Zaguby z sosem grzybowym
- 3,5 szklanki mąki tortowej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1,5-2 szklanki ciepłej wody dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- FARSZ - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 1,5-2 kg ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 3 mniejsze cebule dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz ziołowy dodaj do listy zakupów
- majeranek suszony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki oleju rzepakowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- SOS - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 450 g grzybów świeżych lub mrożonych dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki masła klarowanego dodaj do listy zakupów
- 1 duża cebula dodaj do listy zakupów
- 3 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 150 ml śmietanki 30% Piątnica dodaj do listy zakupów
- pęczek świeżej pietruszki dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Zaguby z sosem grzybowym
Podsmaż na oleju pokrojoną drobno cebulę, a kiedy się zeszkli, dodaj do niej starte na tarce ziemniaki z przyprawami. Połączone składniki mieszaj dokładnie cały czas i uważaj, żeby się nie przypaliły. Masę smaż do momentu, aż odparuje z niej nadmiar wody i nie będzie wyglądać na surową. Odstaw do ostygnięcia. Przejdź do przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą do uzyskania elastycznej masy (przypominającej konsystencją ciasto na pierogi). Pokrój ją na kawałki i rozwałkuj każdy z nich na dość cienkie placki. Kiedy wałkujesz jeden kawałek, pozostałe części owiń wilgotną szmatką, aby nie wyschły. Na każdym placku rozsmaruj chłodną masę ziemniaczaną, zwiń to w rulon i dociśnij. Każdy rulon pokrój pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki. Boki, z których wystaje farsz, możesz lekko obtoczyć w mące. Tak przygotowane zaguby gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut od momentu, kiedy wypłyną. Grzyby oczyść i pokrój na większe kawałki. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, aż się zarumienią. Następnie dodaj grzyby i smaż całość przez 15-20 min. Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i przyprawy, a na koniec pokrojoną pietruszkę. Całość zagotuj i odstaw. Gotowym sosem polej zaguby.
Smacznego!