Przepis na Tartę z nadzieniem serowym i makowym
Składniki - Przepis na Tartę z nadzieniem serowym i makowym
- 500 g mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 300 g zimnego masła dodaj do listy zakupów
- 100 g cukru pudru dodaj do listy zakupów
- 2 jajka dodaj do listy zakupów
- 2 płaskie łyżeczkI proszku do pieczenia Delecta dodaj do listy zakupów
- 2 płaskie łyżeczka cukru wanilinowego Delecta dodaj do listy zakupów
- 1 kg twarogu półtłustego krajanka Włoszczowa dodaj do listy zakupów
- 4 jajka dodaj do listy zakupów
- budyń smak waniliowym Delecta dodaj do listy zakupów
- 0,5 szklanki cukru pudru dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta dodaj do listy zakupów
- skórka z cytryny dodaj do listy zakupów
- 100 g rodzynków sułtańskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- puszka masy makowej Bakalland dodaj do listy zakupów
- tabliczka gorzkiej czekolady Lewiatan dodaj do listy zakupów
- budyń smak waniliowy Delecta dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki wiórków kokosowych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 jajka dodaj do listy zakupów
- łyżeczka aromatu pomarańczowego Delecta dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Tartę z nadzieniem serowym i makowym
Ciasto:Pokrój zimne masło na kawałki. Mąkę, cukier puder i pokrojone masło dodaj do miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ucieraj ciasto do momentu, aż powstaną małe kawałki. Dodaj jajka i dalej ugniataj do czasu, aż ciasto się połączy. Z ciasta uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto wyciągnij z lodówki. Podziel je na dwie części. Każdą część delikatnie rozwałkuj i przełóż na formę. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz 20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto na bok i poczekaj aż ostygnie.
Nadzienie serowe:
Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta, poczekaj aż ostygnie. Do miski dodaj twaróg, ostudzony budyń, składniki zmiksuj. Dodaj jajka, cukier puder, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie przemieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15 minut.
Nadzienie makowo-czekoladowe:
Tabliczkę gorzkiej czekolady podziel na mniejsze części. Masę makową przełóż do miski. Dodaj czekoladę, budyń waniliowy w proszku i wiórki kokosowe, łyżeczkę aromatu pomarańczowego. Całość dokładnie przemieszaj. Dodaj jajka i ponownie pomieszaj całą masę. Gotowe nadzienie wyłóż na ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
Smacznego!