Przepis na Szagówki z sosem grzybowym
Składniki - Przepis na Szagówki z sosem grzybowym
- 1,5 kg ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 250 g grzybów (dowolne) dodaj do listy zakupów
- 380 ml ciemnego piwa dodaj do listy zakupów
- 2 cebule czerwone dodaj do listy zakupów
- 250 ml bulionu z kostki wołowej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 125 ml śmietany 18% dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodaj do listy zakupów
- 2 jajka dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki masła dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Szagówki z sosem grzybowym
Do ugotowanych i schłodzonych ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodaj jajka, obie mąki i dopraw całość solą. Na posypanej mąką stolnicy zagnieć ciasto i ulep z niego wałeczki o średnicy około 2-2,5 cm. Następnie wałeczki pokrój ukośnie na kawałki o długości około 3 cm i wrzucaj je do osolonej, wrzącej wody. Gotuj je do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. W rondlu o grubym dnie rozpuść masło i przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj do niej oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby i duś na wolnym ogniu około 5 min. Dolej piwo i gotuj dalej na małym ogniu bez przykrycia do momentu, kiedy wyparuje nadmiar płynu, a sos stanie się gęsty. Następnie dodaj do niego bulion wraz ze śmietaną i dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj sos do chwili, kiedy zgęstnieje. Szagówki podawaj polane sosem grzybowym.
Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie własnoręcznych szagówek, a chcesz przygotować szybki obiad, skorzystaj z gotowych kopytek Aviko.
Smacznego!