Przejdź do treści

Przepis na Szagówki z sosem grzybowym

Czas przygotowania
120 minut

Składniki - Przepis na Szagówki z sosem grzybowym

Sposób przygotowania - Przepis na Szagówki z sosem grzybowym

Do ugotowanych i schłodzonych ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodaj jajka, obie mąki i dopraw całość solą. Na posypanej mąką stolnicy zagnieć ciasto i ulep z niego wałeczki o średnicy około 2-2,5 cm. Następnie wałeczki pokrój ukośnie na kawałki o długości około 3 cm i wrzucaj je do osolonej, wrzącej wody. Gotuj je do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. W rondlu o grubym dnie rozpuść masło i przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj do niej oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby i duś na wolnym ogniu około 5 min. Dolej piwo i gotuj dalej na małym ogniu bez przykrycia do momentu, kiedy wyparuje nadmiar płynu, a sos stanie się gęsty. Następnie dodaj do niego bulion wraz ze śmietaną i dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj sos do chwili, kiedy zgęstnieje. Szagówki podawaj polane sosem grzybowym.

Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowanie własnoręcznych szagówek, a chcesz przygotować szybki obiad, skorzystaj z gotowych kopytek Aviko.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij