Przepis na Suropieki z pieczarkami
Składniki - Przepis na Suropieki z pieczarkami
- 500 g szynki wieprzowej dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka czubata smalcu wyborowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 55 g masła dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 korzeń pietruszki dodaj do listy zakupów
- 2 małe marchewki dodaj do listy zakupów
- ¼ korzenia selera dodaj do listy zakupów
- 2 małe cebule dodaj do listy zakupów
- 150 g buraczków wiórków Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 kwaśne jabłka dodaj do listy zakupów
- chleb tostowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 10 g rodzynek sułtańskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 150 g pieczarek dodaj do listy zakupów
- 70 ml jasnego piwa dodaj do listy zakupów
- ½ szklanki śmietany 18% dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 60 g śliwek suszonych Kresto dodaj do listy zakupów
- 3 ziarenka ziela angielskiego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 ziarenka jałowca dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka tymianku dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Suropieki z pieczarkami
Pokrojoną w około 1 cm plastry szynkę rozbij tłuczkiem. Obtocz je w mące, usmaż na części masła i odstaw do ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w talarki podsmaż na złoty kolor, dodaj pokrojone w ten sam sposób pieczarki i smaż przez 5-10 min. Śliwki namocz w ciepłej wodzie przez 10-15 min. Startą na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler oraz buraczki odsączone z zalewy podsmaż na smalcu, dodaj piwo oraz śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Następnie dołóż podsmażone pieczarki z cebulą, odsączone i pokrojone śliwki oraz rodzynki, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos połącz z usmażoną szynką i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 10-15 min. przed końcem dodaj do garnka pokrojone w kostkę jabłka bez skórki. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmij je z rondla, a warzywa zmiksuj. Przygotuj tosty z pieczywa, ułóż na nich mięso i polej sosem.
Smacznego!