Przepis na Spaghetti Bolognese
Składniki - Przepis na Spaghetti Bolognese
- 1 opakowanie makaronu spaghetti Lewiatan dodaj do listy zakupów
- olej uniwersalny Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- 2 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 400 g mielonej wołowiny dodaj do listy zakupów
- 2 marchewki starte na tarce jarzynowej dodaj do listy zakupów
- 1 opakowanie pomidorów w puszce Lewiatan dodaj do listy zakupów
- zioła prowansalskie do smaku dodaj do listy zakupów
- starty twardy ser do posypania dodaj do listy zakupów
- listki świeżej bazylii dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Spaghetti Bolognese
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, smaż chwilę, po czym dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż na nim mięso, aż zbrązowieje. Dodaj startą marchewkę, cebulę z czosnkiem oraz koncentratem i pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i duś przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze nałóż makaron i polej go sosem. Posyp serem i od razu podawaj.
Życzymy Smacznego!