Przepis na Śledzie po kujawsku
Składniki - Przepis na Śledzie po kujawsku
- 500 g filetów ze śledzia dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka mleka 3% UHT Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta, antonówka) dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki przecieru pomidorowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka cukru dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki oleju rzepakowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka ostrej papryki Kamis dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki majeranku Kamis dodaj do listy zakupów
- sok z połowy cytryny dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Kamis dodaj do listy zakupów
- pieczywo do podania dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Śledzie po kujawsku
Śledzie namocz przez godzinę w wodzie, następnie przełóż je do mleka i mocz przez kolejne 2 godz. W tym czasie do garnka wlej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzuć obrane i pokrojone w kostkę jabłka, przypraw je ostrą i słodką papryką, pieprzem, roztartym w dłoniach majerankiem oraz cukrem i smaż przez chwilę. Następnie skrop je sokiem z cytryny, dodaj przecier pomidorowy oraz odrobinę wody i duś przez 10-12 min. Osuszone, pokrojone w mniejsze kawałki śledzie wrzuć do garnka z wystudzonymi jabłkami i dokładnie wymieszaj. Przełóż na półmisek i wstaw do lodówki na 3 godz. tak aby wszystkie składniki się przegryzły. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!