Przepis na Sernik ze słodką bezą
Składniki - Przepis na Sernik ze słodką bezą
- Ciasto: dodaj do listy zakupów
- 250 g mąki tortowej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 150 g masła dodaj do listy zakupów
- 25 g cukru pudru dodaj do listy zakupów
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia dodaj do listy zakupów
- 4 żółtka dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
- Masa serowa: dodaj do listy zakupów
- 1 kg twarogu na sernik dodaj do listy zakupów
- 100 g masła dodaj do listy zakupów
- 200 g cukru dodaj do listy zakupów
- 1 cukier wanilinowy dodaj do listy zakupów
- 4 jajka dodaj do listy zakupów
- 1 żółtko dodaj do listy zakupów
- 1 opakowanie budyniu waniliowego dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodaj do listy zakupów
- 350 ml mleka 3% Lewiatan dodaj do listy zakupów
- Beza: dodaj do listy zakupów
- 4 białka dodaj do listy zakupów
- 250 g cukru dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Sernik ze słodką bezą
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 15 minut. Jajka i żółtko ubij i z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg na sernik Włoszczowa, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180ºC. W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana piana musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz za pomocą dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale. W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150ºC. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.
Smacznego!