Przepis na Sernik na zimno z owocami
Składniki - Przepis na Sernik na zimno z owocami
- 50 g ciasteczek kruchych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 50 g herbatników Petit Beurre Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki cukru brązowego dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka cukru drobnego do wypieków dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka cukru pudru dodaj do listy zakupów
- 7 łyżek masła dodaj do listy zakupów
- 50 g żelatyny dodaj do listy zakupów
- 1/4 szklanki wody dodaj do listy zakupów
- 400 g twarożku naturalnego o smaku śmietankowym dodaj do listy zakupów
- 500 ml śmietanki 36% dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżki soku z cytryny dodaj do listy zakupów
- 3 szklanki czarnych jagód świeżych lub mrożonych dodaj do listy zakupów
- 2/3 szklanki dżemu jagodowego dodaj do listy zakupów
- 500 g świeżych owoców do dekoracji dodaj do listy zakupów
- szczypta soli Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Sernik na zimno z owocami
Zmiksuj kruche ciasteczka, herbatniki i płatki owsiane. Połącz je z cukrem brązowym, szczyptą soli i dokładnie wymieszaj. Powstałą kruszonkę rozłóż w tortownicy i piecz przez 12-14 min. w temperaturze 170-180°C. Kiedy będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i przestudź. Żelatynę namocz w wodzie przez 10 min. a następnie, cały czas mieszając, rozpuść ją na małym ogniu i gotową odstaw do przestygnięcia. Twarożek zmiksuj z połową śmietanki, sokiem z cytryny oraz cukrem i dalej miksując, stopniowo dodawaj trzy szklanki jagód, aż powstanie gładka masa. Nie przerywając miksowania, wlej małymi porcjami letnią żelatynę. Kiedy składniki się połączą, przelej masę do tortownicy, przykryj ją folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na całą noc. Jak już sernik stężeje, wyjmij go z tortownicy, przełóż na paterę i udekoruj ubitą śmietaną z cukrem pudrem. Dżem delikatnie podgrzej, polej nim wierzch sernika, a na wierzchu ułóż owoce. Ciasto wstaw do lodówki na 1,5-2 godz. przed podaniem.
Smacznego!