Przepis na Schab śliwkowy
Składniki - Przepis na Schab śliwkowy
- 1 kg schabu bez kości dodaj do listy zakupów
- 1 marchewka dodaj do listy zakupów
- 1 pietruszka dodaj do listy zakupów
- ½ średniej wielkości selera dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- 1 l wody dodaj do listy zakupów
- ½ średniej wielkości pora dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki smalcu wyborowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki bułki tartej dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki margaryny do smażenia i pieczenia Moja dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki powideł węgierkowych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 goździki dodaj do listy zakupów
- 1 czubata łyżka mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 90 ml czerwonego wina dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 200 g kaszy gryczanej dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Schab śliwkowy
Na suchej patelni przypal cebulę pokrojoną w ćwiartki. Do garnka nalej wody i włóż wszystkie warzywa wraz z przypaloną cebulą. Zagotuj wodę, dodaj schab i gotuj całość przez 10-15 min. na wolnym ogniu. Następnie wyjmij schab z garnka, odsącz go i obsmaż w rondlu na smalcu. Kiedy mięso się zarumieni, zmniejsz ogień i obsyp je bułką tartą. Dodaj margarynę oraz powidła roztarte z połową szklanki wywaru, który powstał podczas gotowania schabu. Dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dorzuć goździki. Duś mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie. Wyjmij schab z rondla i pokrój w grubsze plastry. Do pozostałego w rondlu sosu dodaj wymieszane wino z mąką i gotuj przez 3 min. Schab podawaj z kaszą gryczaną lub pęczak, polany sosem.
Smacznego!