Przepis na Schab po sztygarsku
Składniki - Przepis na Schab po sztygarsku
- 1 kg schabu dodaj do listy zakupów
- sól i pieprz dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki dodaj do listy zakupów
- 5 łyżek musztardy sarepskiej Kamis dodaj do listy zakupów
- 1-2 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 300 g kiełbasy z czosnkiem np. śląskiej dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- olej uniwersalny Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 250 ml bulionu warzywnego z kostki Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 cebule dodaj do listy zakupów
- kminek dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Schab po sztygarsku
Schab natnij wzdłuż na 3/4 głębokości, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Rozchyl w miejscu nacięcia, formując szeroki płat. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i musztardą Kamis. Pośrodku ułóż obraną z osłonki kiełbasę i zwiń płat schabu w roladę, mocno obwiązując białą bawełnianą nicią. Obtocz w mące i smaż na patelni, rumieniąc z każdej strony. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojoną w ćwiartki cebulą, podlej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz pół godziny, skrapiając roladę wytwarzającym się sosem, a w razie potrzeby wodą albo bulionem. Oprósz mięso kminkiem i piecz kolejne 30 minut. Powstały z pieczenia sos zagęść mąką. Roladę podawaj z sosem, kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.
Smacznego!