Przepis na Schab po kujawsku
Składniki - Przepis na Schab po kujawsku
- 600 g schabu bez kości dodaj do listy zakupów
- 3 średniej wielkości pietruszki dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 1 cytryna dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki masła dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki wódki dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka wody dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka majeranku Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Schab po kujawsku
Pokrojony w plastry schab lekko rozbij i natrzyj pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką oraz miodem rozpuszczonym w wódce. Następnie obłóż schab plasterkami cytryny oraz startą na tarce o grubych oczkach pietruszką. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 2-3 godz. Z zamarynowanego schabu zgarnij marynatę i smaż go na gorącym oleju, aż się zarumieni (możesz podlać go odrobiną wody, żeby się nie przypalił). Kiedy mięso będzie zarumienione, dodaj do niego masło, marynatę, podlej je wodą oraz dopraw solą. Duś wszystko pod przykryciem przez około 20 min do momentu, kiedy schab i pietruszka zmiękną. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!