Przepis na Rozgrzewającą zupę korbolową
Składniki - Przepis na Rozgrzewającą zupę korbolową
- 500 g dyni (już obranej) dodaj do listy zakupów
- 250 g ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- 400 ml bulionu z kostki warzywnej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 250 ml mleka 1,5% UHT Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 200 g pomidorów krojonych bez skórki Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 25 g masła klarowanego dodaj do listy zakupów
- 3 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 30 g migdałów płatków Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki imbiru w proszku dodaj do listy zakupów
- ½ łyżeczki papryki chili w proszku dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Rozgrzewającą zupę korbolową
W większym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj dynię oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i dopraw je kurkumą, imbirem, papryką oraz solą. Smaż około 5-7 min, mieszając co chwilę. Warzywa z przyprawami zalej bulionem i zagotuj pod przykryciem. Kiedy zawartość się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 min. Po tym czasie dodaj pomidory i gotuj całość przez kolejne 5 min. Następnie do zupy dodaj mleko i zmiksuj składniki. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i posyp nimi gotową zupę nalaną do miseczek.
Smacznego!