Przepis na Pulpeciki słodko-kwaśne z ryżem
Składniki - Przepis na Pulpeciki słodko-kwaśne z ryżem
- 600 g mięsa mielonego z szynki dodaj do listy zakupów
- 1 jajko dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki bułki tartej dodaj do listy zakupów
- 2 papryki zielone dodaj do listy zakupów
- puszka ananasów w lekkim syropie Lewiatan dodaj do listy zakupów
- puszka pomidorów krojonych bez skórki Lewiatan dodaj do listy zakupów
- cebula dymka dodaj do listy zakupów
- świeży imbir dodaj do listy zakupów
- 2 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- mąka poznańska Lewiatan dodaj do listy zakupów
- olej rzepakowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
- papryka wędzona dodaj do listy zakupów
- papryka słodka Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól i pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Pulpeciki słodko-kwaśne z ryżem
Do mięsa mielonego dodaj posiekany czosnek i imbir. Dopraw solą i pieprzem. Następnie do mięsa dołóż jajko i bułkę tartą. Uformuj pulpety. Każdego pulpecika obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju. Podsmażone pulpety podlej wodą i duś pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, paprykę, cebulę dymkę. Zalej pulpety pomidorami i 1/3 soku z ananasów z puszki. Dopraw papryką wędzoną, słodką, solą i pieprzem. Duś na bardzo małym ogniu kolejne 20 minut. Na koniec posyp zieloną częścią cebulki dymki. Podawaj z ryżem i brokułami.
Smacznego!