Przepis na Ptysie z kremem limonkowym
Składniki - Przepis na Ptysie z kremem limonkowym
- 125 ml wody dodaj do listy zakupów
- 60 g masła dodaj do listy zakupów
- 65 g mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 jajka dodaj do listy zakupów
- 2 limonki dodaj do listy zakupów
- 100 g cukru pudru dodaj do listy zakupów
- 250 ml śmietanki 30% dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej dodaj do listy zakupów
- czekolada gorzka 70% Lewiatan dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Ptysie z kremem limonkowym
W rondelku zagotuj wodę. W wodzie rozpuść masło. Zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Energicznie mieszaj, by masa się nie przypaliła. Gdy ciasto będzie szkliste, odstaw je na bok do ostygnięcia. Do masy dodaj stopniowo jajka i miksuj do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Wyłóż po łyżeczce masy na papier do pieczenia. Formując ptysie, pamiętaj o zachowaniu odstępu, gdyż urosną. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Sok z 2 wyciśniętych limonek przelej do rondelka. Dodaj uprzednio startą skórkę z 2 limonek. Dolej odrobinę wody, dodaj cukier puder i podgotuj około 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z 2 łyżkami wody i dolej do rondelka. Mieszaj do momentu, aż powstanie kisiel. Odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę na sztywną masę. Do ubitej śmietany dodaj kisiel limonkowy i dokładnie wymieszaj. Upieczone ptysie przekrój na pół, wyłóż łyżeczkę masy, złóż. Czekoladę połamaną na małe kawałki rozpuść w kąpieli wodnej. Ptysie polej rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!