Przepis na Pstrąga w pomidorach po góralsku
Składniki - Przepis na Pstrąga w pomidorach po góralsku
- 1 kg filetów z pstrąga dodaj do listy zakupów
- 250 ml mleka 3% UHT Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 50 g masła klarowanego dodaj do listy zakupów
- 1 pęczek dymki dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sok z 1/2 cytryny dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- Składniki do sosu: dodaj do listy zakupów
- 3 puszki pomidorów całych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 małe cebule dodaj do listy zakupów
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- szczypta tymianku dodaj do listy zakupów
- szczypta bazylii dodaj do listy zakupów
- szczypta oregano dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki oleju rzepakowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Pstrąga w pomidorach po góralsku
Na początek przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją na złocisty kolor, a następnie dodaj pomidory i przyprawy. Wszystko gotuj do momentu, kiedy pomidory się rozgotują. Gdy sos będzie gotowy, przetrzyj go przez sito i duś na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pokrojoną w kostkę dymkę mocz przez godzinę w mleku. Następnie wyjmij ją, smaż na maśle przez kilka minut i dodaj do sosu pomidorowego. Rybę posól, popieprz, skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz w mące i usmaż. Gotową rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 min. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!