Przepis na Pokuczaj z płatkami kukurydzianymi
Składniki - Przepis na Pokuczaj z płatkami kukurydzianymi
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego dodaj do listy zakupów
- 4 jajka dodaj do listy zakupów
- 2 cebule dodaj do listy zakupów
- 2 bułki pszenne dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka płatków kukurydzianych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- smalec wyborowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- frytki długie Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Pokuczaj z płatkami kukurydzianymi
Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą. Dodaj 2 jajka, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko dokładnie połącz ze sobą, zagnieć i ulep większe kulki. Wydrąż środek z bułki. Płatki kukurydziane pokrusz i wymieszaj z pokrojoną bułką. Pozostałe jajka roztrzep i obtocz w nich mięsne kulki, a następnie w mieszance z bułki i płatków kukurydzianych. Delikatnie dociśnij panierkę do mięsa i tak przygotowane kawałki wrzucaj na gorący smalec. Smaż pokuczaje do momentu, kiedy uzyskają ładny, złocisty kolor. Wyjmij je z tłuszczu, połóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru smalcu. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody i wstaw na 5-8 min. do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Podawaj z frytkami.
Smacznego!