Przepis na Placek po węgiersku
Składniki - Przepis na Placek po węgiersku
- 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej dodaj do listy zakupów
- 2 czerwone papryki dodaj do listy zakupów
- 2 cebula dodaj do listy zakupów
- 2 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 180 g śmietany 18% dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- koncentrat pomidorowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
- olej uniwersalny Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól dodaj do listy zakupów
- pieprz mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz ziarnisty Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ziele angielskie Lewiatan dodaj do listy zakupów
- natka pietruszki do przystrojenia dodaj do listy zakupów
- 1 kg ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 1 jajko dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Placek po węgiersku
Gulasz:
Mięso pokrój w kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i pieprzem. Następnie obtocz przyprawione mięso w mące. W garnku rozgrzej olej. Obsmaż mięso. Następnie zalej wodą, dodaj ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu i podgotuj. Paprykę pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na patelni, a następnie dodaj do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj. Zmniejsz ogień i duś przez około 40 minut. Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z wodą i zagęść gulasz.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzyj na tarce. Odsącz nadmiar wody. Do masy ziemniaczanej dodaj pokrojoną cebulę. Dodaj jajko i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Ciepłe placki polej sosem gulaszowym, złóż na pół. Podawaj z łyżką śmietany i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!