Przejdź do treści

Przepis na Piszinger z rumem

Czas przygotowania
45 minut + 4 h oczekiwania

Składniki - Przepis na Piszinger z rumem

Sposób przygotowania - Przepis na Piszinger z rumem

Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj cukier puder, żółtka oraz rum. Wszystkie składniki połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzechy oraz śliwki pokrój na drobne kawałki. Do szklanej lub metalowej miseczki wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy maślanej, dorzuć posiekane orzechy oraz śliwkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą przełóż wszystkie wafle. Ostatniego wafla nie smaruj, tylko połóż na nim deskę do krojenia, przyciśnij czymś ciężkim i całość wstaw do lodówki na 3 godz. 15 min. przed wyjęciem wafli z lodówki przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a kiedy będzie już płynna, dodaj masło i mieszaj do momentu, gdy składniki się połączą. Wafle wyjmij z lodówki, zdejmij z nich obciążenie i polej polewą. Na końcu całość posyp pokruszonymi bakaliami i drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami. Gotowy torcik odstaw na godzinę do lodówki, aby polewa stężała.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij