Przepis na Piszinger z rumem
Składniki - Przepis na Piszinger z rumem
- 300 g masła dodaj do listy zakupów
- 200 g czekolady gorzkiej 70% Lindt dodaj do listy zakupów
- 90 g cukru pudru dodaj do listy zakupów
- 130 g wafli tortowych (7-8 sztuk) dodaj do listy zakupów
- 3 żółtka dodaj do listy zakupów
- 35 ml rumu dodaj do listy zakupów
- 5 śliwek suszonych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 80 g orzechów włoskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- POLEWA - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 100 g czekolady gorzkiej 70% Lindt dodaj do listy zakupów
- 80 g czekolady mlecznej Lindt dodaj do listy zakupów
- 3 łyżeczki masła kilka orzechów włoskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- kilka migdałów łuskanych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 śliwki suszone Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Piszinger z rumem
Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Następnie dodaj cukier puder, żółtka oraz rum. Wszystkie składniki połącz do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzechy oraz śliwki pokrój na drobne kawałki. Do szklanej lub metalowej miseczki wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy maślanej, dorzuć posiekane orzechy oraz śliwkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masą przełóż wszystkie wafle. Ostatniego wafla nie smaruj, tylko połóż na nim deskę do krojenia, przyciśnij czymś ciężkim i całość wstaw do lodówki na 3 godz. 15 min. przed wyjęciem wafli z lodówki przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a kiedy będzie już płynna, dodaj masło i mieszaj do momentu, gdy składniki się połączą. Wafle wyjmij z lodówki, zdejmij z nich obciążenie i polej polewą. Na końcu całość posyp pokruszonymi bakaliami i drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami. Gotowy torcik odstaw na godzinę do lodówki, aby polewa stężała.
Smacznego!