Przepis na Pierniczki
Składniki - Przepis na Pierniczki
- 125 g masła Polskiego Mlekovita (miękkiego) dodaj do listy zakupów
- ½ szklanki miodu wielokwiatowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ½ szklanki cukru brązowego dodaj do listy zakupów
- 2,5 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu dodaj do listy zakupów
- ½ łyżeczki mielonych goździków dodaj do listy zakupów
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej dodaj do listy zakupów
- 2 zmielone ziarenka ziela angielskiego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g cukru pudru dodaj do listy zakupów
- kilka kropli soku z cytryny dodaj do listy zakupów
- kilka łyżeczek wody dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Pierniczki
Miękkie masło utrzyj z brązowym cukrem, następnie dodaj mąkę, miód, sodę oraz przyprawy. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ręcznie. Gotowe ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 25 min. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placek o grubości około 3 mm i wytnij ciasteczka. Piecz je przez 6-8 min. na rumiany kolor w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Schłodzone pierniczki ozdabiaj cytrynowym lukrem. Aby uzyskać polewę do dekoracji, cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody.
Smacznego!