Przepis na Pasztet z soczewicy
Składniki - Przepis na Pasztet z soczewicy
- 300 g czerwonej soczewicy dodaj do listy zakupów
- 2 marchewki dodaj do listy zakupów
- 1 pietruszka dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- 4 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- masło klarowane Mlekovita dodaj do listy zakupów
- 2 saszetki ryżu białego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej dodaj do listy zakupów
- papryka słodka Lewiatan dodaj do listy zakupów
- papryka ostra dodaj do listy zakupów
- przyprawa uniwersalna Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- przyprawa curry dodaj do listy zakupów
- sól dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Pasztet z soczewicy
Posiekaną cebulę, czosnek, startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę obsmaż na maśle klarowanym. W garnku zagotuj wodę, dopraw solą, dodaj soczewicę i ryż. Gotuj do momentu, aż soczewica wciągnie większość wody z gotowania. U gotowaną soczewicę z ryżem wymieszaj z warzywami, dopraw papryką słodką, ostrą, curry, przyprawą uniwersalną oraz pieprzem. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zamieszaj. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Blaszkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Pasztet pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!