Przepis na Pasztet drobiowy z liściem laurowym
Składniki - Przepis na Pasztet drobiowy z liściem laurowym
- 700 g mięsa mielonego z indyka dodaj do listy zakupów
- 100 g wątróbki z indyka dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- 1 bułka pszenna dodaj do listy zakupów
- pół szklanki mleka Wypasionego 2% Mlekovita dodaj do listy zakupów
- 4 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 1 jajko dodaj do listy zakupów
- 1 marchewka dodaj do listy zakupów
- sól dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- liść laurowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
- olej Kujawski dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
- konfitura z żurawiny dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Pasztet drobiowy z liściem laurowym
Oczyszczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, startą na tarce marchewkę. Smaż do momentu, aż wątróbka i warzywa będą rumiane. Do wątróbki dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki bułkę. Zalej niewielką ilością mleka. W dużej misce wymieszaj surowe mięso mielone z wątróbką z warzywami. Zblenduj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko, wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż liście laurowe. Rozłóż mięsną masę. Na wierzchu ułóż kilka listków laurowych. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet pozostaw do ostygnięcia. Podawaj z pieczywem, natką pietruszki i łyżeczką żurawiny.
Smacznego!