Przepis na Parzybrodę w chlebie
Składniki - Przepis na Parzybrodę w chlebie
- 6 bochenków małego chleba dodaj do listy zakupów
- 250 g wędzonego boczku dodaj do listy zakupów
- 750 g ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 500 g kapusty włoskiej dodaj do listy zakupów
- 3 marchewki dodaj do listy zakupów
- 2 pietruszki dodaj do listy zakupów
- 1 mały seler dodaj do listy zakupów
- 2 cebule dodaj do listy zakupów
- 250 g przecieru pomidorowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 4 liście laurowe Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 4 ziarenka ziela angielskiego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pęczek koperku dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka kminku dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Parzybrodę w chlebie
Do garnka wrzuć pietruszkę i marchewkę pokrojone w grubsze plastry, ziemniaki oraz seler pokrojone w kostkę i poszatkowaną kapustę. Całość zalej wodą tak, aby je wszystkie zakryć. Dodaj przecier pomidorowy, ziele angielskie, kminek oraz liście laurowe i gotuj przez 30 min. do momentu, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie odetnij wierzch chleba i wyjmij z niego środek, zostawiając około 2 cm miąższu przy skórce. Następnie wstaw chlebek na 20 min. do piekarnika i podpiecz go w temperaturze 180°C. Pokrojony w paski boczek podsmaż na suchej patelni i dodaj do kapusty. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i wrzuć ją do garnka razem z tłuszczem.
Dopraw całość pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj. Kapustę przed samym podaniem przełóż do podpieczonych chlebów i posyp pokrojonym koperkiem.
Smacznego!