Przepis na Paprykarz z kurczaka
Składniki - Przepis na Paprykarz z kurczaka
- 1 kg piersi z kurczaka dodaj do listy zakupów
- 6 małych cebul dodaj do listy zakupów
- 2 puszki pomidorów całych bez skórki Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 papryki (czerwona, zielona oraz żółta) dodaj do listy zakupów
- 200 ml śmietany 12% dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- woda dodaj do listy zakupów
- olej rzepakowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
- kasza kuskus dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Paprykarz z kurczaka
Drobno posiekaną cebulę podsmaż w garnku na oleju. Następnie dodaj pokrojonego w większą kostkę kurczaka i smaż do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj około pół szklanki wody, paprykę w proszku, sól, pieprz, a następnie duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewaj mięso odrobiną wody, aby nie przywarło do garnka. Następnie dorzuć pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość duś pod przykryciem przez około 15 min. Na końcu dodaj śmietanę wymieszaną z wodą i mąką (zanim ją wlejesz do paprykarza, dodaj do niej odrobinę gorącego wywaru). Całość jeszcze raz zagotuj i dopraw pieprzem oraz solą. Paprykarz możesz podać z kuskusem.
Smacznego!