Przepis na Pancakesy z mascarpone i owocami
Składniki - Przepis na Pancakesy z mascarpone i owocami
- 2 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1,5 szklanki mleka 3% Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki cukru dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego dodaj do listy zakupów
- 60 g masła dodaj do listy zakupów
- 4 jajka dodaj do listy zakupów
- szczypta soli dodaj do listy zakupów
- 1 serek mascarpone Piątnica dodaj do listy zakupów
- 1 budyń waniliowy dodaj do listy zakupów
- brzoskwinie w lekkim syropie Lewiatan dodaj do listy zakupów
- czekolada deserowa Lewiatan dodaj do listy zakupów
- do przystrojenia: świeża mięta i owoce sezonowe dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Pancakesy z mascarpone i owocami
Masło rozpuść w rondelku i poczekaj, aż ostygnie. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, masło i mleko. Dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksuj na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Za pomocą łyżki wylewaj ciasto tak, by uzyskać okrągłe placuszki. Gdy ciasto zacznie puszczać „bąbelki”, przełóż każdy placuszek na drugą stronę. Budyń przygotuj zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Pozostaw, aż ostygnie. Ostudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone Piątnica, aż krem stanie się gładki. Dodaj brzoskwinie pokrojone w kostkę, świeżą miętę i delikatnie przemieszaj. Pancakesy przekładaj nadzieniem. Udekoruj świeżą miętą, rozpuszczoną czekoladą i owocami sezonowymi.
Smacznego!