Przejdź do treści

Przepis na Miodownik

Czas przygotowania
90 minut

Składniki - Przepis na Miodownik

Sposób przygotowania - Przepis na Miodownik

Do miodu dodaj margarynę, cukier i ucieraj z samymi żółtkami. Rozpuść sodę w odrobinie mleka i dolej do rozcieranej masy. Dorzuć przyprawę korzenną, roztarte w moździerzu goździki oraz śmietanę. Wciąż ucierając masę, małymi porcjami dosypuj mąkę. W osobnym naczyniu ubij z białek pianę, dodaj do niej pokruszone bakalie i delikatnie wymieszaj ze sobą. Powstałą pianę dołóż do utartej masy z margaryny i całość delikatnie wymieszaj (konsystencja powinna być niezbyt gęsta). Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Lewiatan i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 min. Piekarnik ustaw na grzanie od dołu. Stopień wypieczenia sprawdzaj patyczkiem.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij