Przepis na Miodownik
Składniki - Przepis na Miodownik
- 350 g miodu wielokwiatowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 200 g cukru drobnego do wypieków dodaj do listy zakupów
- 200-250 g margaryny Kasia dodaj do listy zakupów
- 4 jajka dodaj do listy zakupów
- 600 g mąki tortowej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka kwaśnej śmietany dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika dodaj do listy zakupów
- 4 ziarenka goździków dodaj do listy zakupów
- odrobina mleka UHT 3% Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ½ garści rodzynek sułtańskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ½ garści orzechów włoskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ½ garści migdałów łuskanych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Miodownik
Do miodu dodaj margarynę, cukier i ucieraj z samymi żółtkami. Rozpuść sodę w odrobinie mleka i dolej do rozcieranej masy. Dorzuć przyprawę korzenną, roztarte w moździerzu goździki oraz śmietanę. Wciąż ucierając masę, małymi porcjami dosypuj mąkę. W osobnym naczyniu ubij z białek pianę, dodaj do niej pokruszone bakalie i delikatnie wymieszaj ze sobą. Powstałą pianę dołóż do utartej masy z margaryny i całość delikatnie wymieszaj (konsystencja powinna być niezbyt gęsta). Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Lewiatan i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 min. Piekarnik ustaw na grzanie od dołu. Stopień wypieczenia sprawdzaj patyczkiem.
Smacznego!