Przepis na Kwaśnicę na żeberkach
Składniki - Przepis na Kwaśnicę na żeberkach
- 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych dodaj do listy zakupów
- 750 g kapusty kiszonej dodaj do listy zakupów
- 1 marchew dodaj do listy zakupów
- 2 pietruszki dodaj do listy zakupów
- ½ średniej wielkości selera dodaj do listy zakupów
- ½ średniej wielkości pora dodaj do listy zakupów
- 0,5 kg ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 2 l wody dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżki masła klarowanego dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka ziarenek kminku dodaj do listy zakupów
- 2 liście laurowe Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 6 ziarenek ziela angielskiego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Kwaśnicę na żeberkach
Żeberka w całości włóż do większego garnka, dodaj odciśniętą kapustę oraz pokrojone w kostkę warzywa. Dosyp ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej wszystko wodą i gotuj. W osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Kiedy żeberka oraz warzywa będą miękkie, przygotuj zasmażkę. Masło rozpuść na patelni, zasyp mąką i praż przez chwilę, a następnie dodaj 2-3 łyżki wody z gotujących się ziemniaków. Gotową zasmażkę dodaj do gotującej się zupy. Na koniec kwaśnicę posól, popieprz, dodaj do niej całe ziemniaki i posyp kminkiem.
Smacznego!