Przepis na Kulki z bakaliami
Czas przygotowania
60 minut + 6 h oczekiwania
Składniki - Przepis na Kulki z bakaliami
- 250 g margaryny do pieczenia i smażenia Moja Lewia dodaj do listy zakupów
- 350 g cukru dodaj do listy zakupów
- 100 g kakao dodaj do listy zakupów
- ¾ szklanki wody dodaj do listy zakupów
- 500 g mleka w proszku dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki rumu dodaj do listy zakupów
- 100 g rodzynek sułtańskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g moreli suszonych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g daktyli suszonych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g wiórek kokosowych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 90 g orzechów nerkowca Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g migdałów dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Kulki z bakaliami
W garnku rozpuść margarynę z cukrem, dodaj kakao oraz wodę. Wszystko wymieszaj, ostudź, a następnie połącz z mlekiem w proszku. Dodaj pokrojone rodzynki, daktyle oraz namoczone w rumie i pokrojone drobno morele. Dolej rum, który został po namaczaniu moreli, i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę przykryj folią spożywczą i wstaw na 8 godz. do lodówki. Po tym czasie przygotuj z masy kuleczki i obtocz je częściowo w wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach oraz migdałach.
Smacznego!