Przepis na Krem z grzybów z chrupiącymi orzechami
Składniki - Przepis na Krem z grzybów z chrupiącymi orzechami
- 30 g suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki) dodaj do listy zakupów
- 5 ziemniaków dodaj do listy zakupów
- cebula dodaj do listy zakupów
- kostka drobiowa Lewiatan dodaj do listy zakupów
- masło klarowane dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki jogurtu greckiego Bakoma dodaj do listy zakupów
- pieprz ziarnisty Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ziele angielskie Lewiatan dodaj do listy zakupów
- olej uniwersalny Lewiatan dodaj do listy zakupów
- garść migdałów blanszowanych dodaj do listy zakupów
- garść orzechów włoskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- garść orzechów ziemnych solonych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Krem z grzybów z chrupiącymi orzechami
Grzyby wymocz w wodzie przez całą noc. Odcedź, wodę z moczenia zostaw. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Ziemniaki pokrojone na małe części ugotuj. Dodaj podsmażoną cebulę z grzybami. Dopraw kostką drobiową, pieprzem i zielem angielskim. Dolej połowę wody pozostałą z moczenia grzybów. Gotuj przez około 30 minut. Zupę zblenduj. Na koniec zabiel jogurtem greckim Bakoma.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj całe migdały i orzechy. Następnie dodaj łyżkę miodu i smaż do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Krem podawaj z prażonymi, chrupiącymi orzechami.
Smacznego!