Przepis na Kołacz z serem pod kruszonką
Składniki - Przepis na Kołacz z serem pod kruszonką
- CIASTO - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 3 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 120 g cukru dodaj do listy zakupów
- 100 g masła dodaj do listy zakupów
- 40 g drożdży dodaj do listy zakupów
- 250 ml mleka 3% UHT Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 żółtka (2 białka pozostaw do przygotowania masy) dodaj do listy zakupów
- olejek pomarańczowy dodaj do listy zakupów
- MASA – SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 500 g tłustego twarogu dodaj do listy zakupów
- 150 g cukru dodaj do listy zakupów
- 50 g masła dodaj do listy zakupów
- 3 jajka (oddziel białko od żółtek) dodaj do listy zakupów
- 2 białka (pozostałe z przygotowania ciasta) dodaj do listy zakupów
- 30 g orzechów włoskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 30 g orzechów laskowych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 30 rodzynek sułtańskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- KRUSZONKA – SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 85 g herbatników Petit Beurre Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g masła dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Kołacz z serem pod kruszonką
Najpierw przygotuj ciasto. Drożdże rozetrzyj z łyżką mleka i cukru, następnie odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn. Do osobnej miski wrzuć mąkę, pozostały cukier, masło, żółtka, mleko oraz olejek pomarańczowy. Wszystko ze sobą połącz i dodaj zaczyn. Wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Odstaw je ponownie w ciepłe miejsce na 50 min. do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę. Masło zmiksuj z cukrem, a następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce twarogu, który wcześniej należy zmielić trzykrotnie. Z pięciu białek ubij pianę na sztywno i delikatnie połącz z masą serową oraz pokrojonymi drobno bakaliami.
Następnie przygotuj kruszonkę. Herbatniki rozkrusz lub zblenduj na drobne kawałki. Masło rozpuść i dodaj do herbatników. Tak powstała kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. Na ciasto wyłóż masę serową i posyp kruszonką. Piecz w temperaturze 200°C przez około godz. Kiedy ciasto będzie gotowe, uchyl drzwi piekarnika i zostaw w nim wypiek do wystygnięcia.
Smacznego!