Przepis na Kluski śląskie z modrą kapustą
Składniki - Przepis na Kluski śląskie z modrą kapustą
- 1 kg ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 2 żółtka dodaj do listy zakupów
- 1 czubata łyżka mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g mąki ziemniaczanej dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g surowego wędzonego bekonu Krakus dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka masła dodaj do listy zakupów
- KAPUSTA - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 1 kg czerwonej kapusty dodaj do listy zakupów
- 2 małe cebule dodaj do listy zakupów
- 180 g wędzonego boczku dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- cukier dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- ocet spirytusowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sok z cytryny dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Kluski śląskie z modrą kapustą
Na początku przygotuj kapustę. Oczyść ją z uszkodzonych liści i poszatkuj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości. Następnie odcedź kapustę i wrzuć do miski. Boczek pokrojony w większą kostkę smaż na suchej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Następnie dodaj do niego cebulę i smaż do momentu, kiedy złapie lekko złocisty kolor. Na koniec dodaj ugotowaną kapustę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, skrop delikatnie sokiem z cytryny z dodatkiem octu i wszystko wymieszaj ze sobą na patelni. Uważaj, żeby nie przesadzić z octem i cytryną. Kiedy kapusta będzie gotowa, przygotuj kluski. Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków. Gdy już przestygną, dodaj obie mąki, żółtka i dopraw solą. Całość zagnieć, ulep kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej, lekko je spłaszcz i zrób w nich palcem dołek. Przygotowane kluski zagotuj w osolonej wodzie na średnim ogniu i gotuj około 5 min. do wypłynięcia. Następnie okraś je podsmażonym na łyżeczce masła bekonie pokrojonym w paski. Podawaj z kapustą.
Smacznego!