Przejdź do treści

Przepis na Kluchy na łachu z owocami

Czas przygotowania
90 minut + 40 min oczekiwania

Składniki - Przepis na Kluchy na łachu z owocami

Sposób przygotowania - Przepis na Kluchy na łachu z owocami

Drożdże zetrzyj z cukrem, łyżką mąki oraz łyżką ciepłego mleka. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Pozostałą mąkę przesiej, wlej mleko i wyrośnięty zaczyn z drożdży, dodaj jajka oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Kiedy się pojawią, dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto (gotowa masa powinna odchodzić od ręki). Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone (oba składniki powinny być schłodzone). W garnku zagotuj wodę, załóż na naczynie lnianą ściereczkę i obwiąż je sznurkiem. Ściereczka powinna być napięta. Następnie z wyrośniętego ciasta ulep kulki, ułóż je na ściereczce, przykryj miską i gotuj na parze około 20-25 min.

Na gotowe kluchy wyłóż masę ze śmietany i mascarpone oraz posyp pokrojonymi drobno owocami.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij