Przepis na Kluchy na łachu z owocami
Składniki - Przepis na Kluchy na łachu z owocami
- CIASTO - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 500 g mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 8,5 g drożdży suszonych Delecta dodaj do listy zakupów
- 250 ml mleka 3% UHT Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 jajka dodaj do listy zakupów
- 3 łyżeczki masła dodaj do listy zakupów
- 1/2 łyżeczki cukru dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- SOS - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 6 plastrów ananasa w lekkim syropie Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 6 kawałków brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 500 ml śmietanki kremówki 30% dodaj do listy zakupów
- 150 g serka mascarpone dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Kluchy na łachu z owocami
Drożdże zetrzyj z cukrem, łyżką mąki oraz łyżką ciepłego mleka. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 min. Pozostałą mąkę przesiej, wlej mleko i wyrośnięty zaczyn z drożdży, dodaj jajka oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Kiedy się pojawią, dodaj rozpuszczone masło i dalej wyrabiaj ciasto (gotowa masa powinna odchodzić od ręki). Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone (oba składniki powinny być schłodzone). W garnku zagotuj wodę, załóż na naczynie lnianą ściereczkę i obwiąż je sznurkiem. Ściereczka powinna być napięta. Następnie z wyrośniętego ciasta ulep kulki, ułóż je na ściereczce, przykryj miską i gotuj na parze około 20-25 min.
Na gotowe kluchy wyłóż masę ze śmietany i mascarpone oraz posyp pokrojonymi drobno owocami.
Smacznego!