Przepis na Kartoflankę przecieraną
Składniki - Przepis na Kartoflankę przecieraną
- 500 g ziemniaków dodaj do listy zakupów
- 1 marchewka dodaj do listy zakupów
- 1 korzeń pietruszki dodaj do listy zakupów
- ½ korzenia selera dodaj do listy zakupów
- 2 cebule dodaj do listy zakupów
- 3 parówki z szynki Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 100 g boczku wędzonego dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka oleju rzepakowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 kostki warzywne Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 l wody dodaj do listy zakupów
- 100 ml śmietanki kremówki dodaj do listy zakupów
- 30% Piątnica dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki majeranku Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Kartoflankę przecieraną
Rozgrzej w garnku olej i podsmaż na nim pokrojoną drobno cebulę oraz 2/3 pokrojonych w kostkę parówek i boczku. Dodaj pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz seler i smaż wszystko przez 5 min. Zalej składniki rozpuszczoną w wodzie kostką warzywną i dodaj majeranek. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj tak przez 15-20 min. aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przygotowaną zupę zblenduj, dodaj śmietankę oraz przyprawy i zagotuj. Pozostały boczek oraz parówki podsmaż na chrupko na suchej patelni i posyp nimi zmiksowaną, nalaną do miseczek zupę.
Smacznego!