Przepis na Karkówkę pieczoną z kminkiem
Składniki - Przepis na Karkówkę pieczoną z kminkiem
- 500 g karkówki dodaj do listy zakupów
- 250 g kaszy jęczmiennej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 4 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 1 duża marchew dodaj do listy zakupów
- 1 mały seler dodaj do listy zakupów
- 1 duży batat dodaj do listy zakupów
- 6 łyżek oleju rzepakowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka papryki słodkiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka papryki pikantnej dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki majeranku suszonego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki soli Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki rozmarynu dodaj do listy zakupów
- 4 łyżeczki kminku dodaj do listy zakupów
- 2 łyżeczki nasion kolendry dodaj do listy zakupów
- rękaw do pieczenia dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Karkówkę pieczoną z kminkiem
Na początek przygotuj marynatę. Do oleju dodaj wszystkie przyprawy oraz rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry i ząbki czosnku. Tak przygotowaną pastą natrzyj dokładnie karkówkę i odstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie przełóż karkówkę do rękawa foliowego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ją przez 60-90 min. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw, aby karkówka się zarumieniła. W międzyczasie ugotuj kaszę (jeśli masz kaszę w woreczku, to wysyp ją i gotuj bez) według instrukcji podanej na opakowaniu. Do gotującej się kaszy dodaj pokrojone w paski lub kostkę warzywa (bataty możesz dodać na końcu – gdyż ugotują się najszybciej). Karkówkę pokrój na plastry i podaj na kaszy, polaną sosem, który został z pieczenia.
Smacznego!