Przepis na Kaczkę z modrą kapustą
Składniki - Przepis na Kaczkę z modrą kapustą
- 2 piersi kaczki ze skórą bez kości dodaj do listy zakupów
- 2 wątróbki kacze lub z kurczaka dodaj do listy zakupów
- 25 g słoniny dodaj do listy zakupów
- ½ główki czerwonej kapusty dodaj do listy zakupów
- 1 duża cebula dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka masła klarowanego Mlekovita dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka mąki dodaj do listy zakupów
- sok z połowy cytryny dodaj do listy zakupów
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka cukru dodaj do listy zakupów
- smalec wyborowy Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Kaczkę z modrą kapustą
Sparzone liście kapusty poszatkuj, polej sokiem z cytryny i odstaw na czas przygotowywania kaczki. Na suchej patelni usmaż pokrojoną w drobną kostkę słoninę i odłóż na bok uzyskane skwarki. Na tłuszczu powstałym ze słoniny zeszklij połowę posiekanej cebuli, a następnie oprósz ją mąką i zasmaż. Piersi kaczki zrumień w rondlu na smalcu. Posiekaną wątróbkę przesmaż na maśle razem z drugą połówką posiekanej cebuli, podlej wodą i duś przez 30 min. Następnie dodaj do nich skwarki, kapustę, wino oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną kapustę przełóż do brytfanny, ułóż na niej pokrojoną na porcje kaczkę i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Kaczkę podawaj z kaszą gryczaną.
Smacznego!