Przepis na Jabłecznik z kruszonką
Składniki - Przepis na Jabłecznik z kruszonką
- 4 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pół opakowania Mojej do pieczenia Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka cukru wanilinowego dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki cukru dodaj do listy zakupów
- 2 żółtka dodaj do listy zakupów
- 8 jabłek dodaj do listy zakupów
- cynamon dodaj do listy zakupów
- cukier puder dodaj do listy zakupów
- migdały płatki Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Jabłecznik z kruszonką
Mąkę wymieszaj z Moją do pieczenia, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka. Całość dokładnie zagnieć. Ciasto przełóż do lodówki na około pół godziny. W tym czasie pokrój jabłka w niewielką kostkę i przełóż do garnka. Podlej je odrobiną wody, dodaj łyżkę cukru, cynamon i duś na średnim ogniu. Chłodne ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną Moja, nakłuj widelcem, podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie dodaj podduszone jabłka z cynamonem. Drugą część ciasta przygotuj kruszonkę i ułóż na jabłkach. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Upieczony jabłecznik posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Smacznego!