Przepis na Góralskie bułeczki z kminkiem
Składniki - Przepis na Góralskie bułeczki z kminkiem
- 500 g mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 50 g drożdży dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki masła dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 400 g sera typu bryndza dodaj do listy zakupów
- 2 małe cebule dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżki kminku dodaj do listy zakupów
- 1 jajko dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki śmietany 18% dodaj do listy zakupów
- woda niegazowana Żywiec Zdrój dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Góralskie bułeczki z kminkiem
Drożdże rozetrzyj z miodem i dodaj łyżkę ciepłej wody. Pół porcji mąki zalej dwiema szklankami ciepłej wody i połącz z roztartymi drożdżami. Wszystkie składniki zaczynu dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Następnie utrzyj ser ze śmietaną, kminkiem oraz jajkiem i dodaj posiekaną w kostkę, usmażoną na maśle cebulę. Wszystko ze sobą wymieszaj i ostudź. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego pozostałą część mąki, posól i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie, znów je zagnieć i zacznij formować z niego nieduże, ale grubsze placuszki. Ułóż je na papierze do pieczenia, zrób w nich wgłębienia i napełnij je nadzieniem z bryndzy. Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz w nim placuszki około 40-45 min. Gotowe bułeczki możesz podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!