Przepis na Góralski gulasz
Składniki - Przepis na Góralski gulasz
- 500 g łopatki wieprzowej dodaj do listy zakupów
- 300 g kapusty kiszonej dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki smalcu wyborowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 duże cebule dodaj do listy zakupów
- 1 kostka warzywna Lewiatan do przygotowania 0,5 l dodaj do listy zakupów
- 3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz dodaj do listy zakupów
- 3 płaskie łyżki słodkiej papryki Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka kminku dodaj do listy zakupów
- 200 g kaszy gryczanej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Góralski gulasz
Pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową podsmaż na łyżce smalcu w głębszym rondlu. Usmażone mięso przełóż do miski. W tym samym rondlu uduś na smalcu pokrojoną drobno cebulę, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę oraz usmażone wcześniej mięso. Wszystko dokładnie wymieszaj, zalej połową bulionu warzywnego i gotuj na wolnym ogniu przez około godz. Do gotującego się mięsa dorzuć odciśniętą i pokrojoną kapustę. Następnie dodaj kminek, pokrojony drobno czosnek, odrobinę pieprzu i soli oraz pozostałą część bulionu. W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji podanej na opakowaniu. Mięso z kapustą duś do momentu, kiedy będą miękkie.
Smacznego!