Przepis na Fafernuchy z polewą krówkową
Składniki - Przepis na Fafernuchy z polewą krówkową
- 500 g słodkich marchewek dodaj do listy zakupów
- 1 kg mąki żytniej dodaj do listy zakupów
- ½ szklanki drobnego cukru do wypieków dodaj do listy zakupów
- ⅕ szklanki miodu wielokwiatowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 20 g cukru wanilinowego Winiary dodaj do listy zakupów
- 10 g proszku do pieczenia Winiary dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki margaryny do pieczenia i smażenia Moja Lew dodaj do listy zakupów
- 160 ml mleka 3% UHT Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 16 sztuk krówek mlecznych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Fafernuchy z polewą krówkową
Obrane marchewki ugotuj w całości, ostudź i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj je do przesianej mąki wraz z cukrem, miodem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ugniataj do momentu, kiedy powstanie gładkie, jednolite i dość twarde ciasto. Pokrój je na większe kawałki, przypominające kształtem kopytka, i podsyp mąką w razie potrzeby. Tak przygotowane ciasto ułóż na blaszce natłuszczonej łyżką margaryny i posypanej mąką. Fafernuchy piecz w temperaturze 190°C przez 35-40 min. na złoty kolor. W trakcie pieczenia przygotuj polewę krówkową. Pozostałą margarynę rozpuść w garnku o grubym dnie, dodaj do niej mleko oraz pokruszone krówki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotowe i lekko schłodzone fafernuchy zamocz wierzchem w rozpuszczonej masie i układaj na papierze do pieczenia, aby masa zastygła.
Smacznego!