Przejdź do treści

Przepis na Doskonałe ciasto na pierogi

Czas przygotowania
45 minut

Składniki - Przepis na Doskonałe ciasto na pierogi

Sposób przygotowania - Przepis na Doskonałe ciasto na pierogi

  1. Mąkę przesiej, większą część wysyp na stolnicę lub blat kuchenny. Zrób dołek, wlej ok. 200 ml ciepłej wody, mieszaj i zagniataj, dosypując pozostałą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.
  2. Owiń lnianą ściereczką, odłóż na kilkanaście minut.
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm (jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki i trzeba trochę dosypać).
  4. Z ciasta wytnij krążki, nałóż farsz (nie za dużo, żeby pierogi dały się zlepić), zlep pierogi (mocno, by nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć).
  5. Gotuj w lekko osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij