Przepis na Cymes z kurczakiem
Składniki - Przepis na Cymes z kurczakiem
- 2 filety z piersi kurczaka dodaj do listy zakupów
- 3-4 duże marchewki dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka rodzynek sułtańskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- garść daktyli suszonych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- garść śliwek suszonych Lewiatan dodaj do listy zakupów
- garść orzechów włoskich Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 duża cebula dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki cukru trzcinowego dodaj do listy zakupów
- cynamon dodaj do listy zakupów
- masło klarowane Mlekovita dodaj do listy zakupów
- około 1,5 szklanki wody dodaj do listy zakupów
- ryż parboiled Lewiatan dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Cymes z kurczakiem
Do garnka wrzuć pokrojoną w plasterki marchewkę. Dosyp cukier, a następnie całość zalej wodą i zagotuj. Kiedy marchewka zmięknie, dorzuć do niej pokrojone na mniejsze kawałki bakalie oraz dodaj cynamon i miód. Zawartość garnka wymieszaj i duś pod przykryciem przez 5-7 min. Gotowy cymes odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę lekko podsmaż na maśle. Następnie dorzuć do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż do momentu, kiedy mięso zmięknie. Pod koniec smażenia dodaj do kurczaka przygotowany wcześniej cymes. Całość dopraw solą i delikatnie wymieszaj na patelni. Gotowe danie podawaj z kaszą kuskus lub ryżem.
Smacznego!