Przepis na Chłodnik litewski
Składniki - Przepis na Chłodnik litewski
- pęczek botwinki (może być z większymi buraczkami) dodaj do listy zakupów
- pęczek rzodkiewek dodaj do listy zakupów
- 1/2 pęczka koperku dodaj do listy zakupów
- pęczek szczypiorku dodaj do listy zakupów
- 3 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 3 ogórki małosolne lub gruntowe dodaj do listy zakupów
- 100 ml wody dodaj do listy zakupów
- 50 ml soku warzywnego z burakiem ćwikłowym Lewiata dodaj do listy zakupów
- 3 łyżki soku z cytryny dodaj do listy zakupów
- 450 g maślanki dodaj do listy zakupów
- 450 g kefiru dodaj do listy zakupów
- 450 g jogurtu naturalnego gęstego Bakoma dodaj do listy zakupów
- sól Lewiatan dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1,5 łyżeczki cukru dodaj do listy zakupów
- 6 ugotowanych na twardo jajek dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Chłodnik litewski
Drobno pokrojoną botwinkę wrzuć do garnka i zalej wodą oraz sokiem. Dodaj łyżeczkę cukru oraz soli. Połączone składniki zagotuj, a następnie pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 min. Po tym czasie przełóż zawartość garnka do większej miski i odstaw do ostygnięcia. Umytą rzodkiewkę oraz ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar wody. Szczypiorek oraz koperek posiekaj. Do chłodnej botwinki dodaj maślankę, jogurt oraz kefir. Całość lekko wymieszaj i połącz z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego!