Przejdź do treści

Przepis na Chłodnik litewski

Czas przygotowania
60 minut + 6 h oczekiwania

Składniki - Przepis na Chłodnik litewski

Sposób przygotowania - Przepis na Chłodnik litewski

Drobno pokrojoną botwinkę wrzuć do garnka i zalej wodą oraz sokiem. Dodaj łyżeczkę cukru oraz soli. Połączone składniki zagotuj, a następnie pozostaw pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 min. Po tym czasie przełóż zawartość garnka do większej miski i odstaw do ostygnięcia. Umytą rzodkiewkę oraz ogórki zetrzyj na tarce i odciśnij z nich nadmiar wody. Szczypiorek oraz koperek posiekaj. Do chłodnej botwinki dodaj maślankę, jogurt oraz kefir. Całość lekko wymieszaj i połącz z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, szczypiorkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na koniec dopraw solą, pieprzem, połową łyżeczki cukru i wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstaw do lodówki. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij