Przepis na Chłodnik i gazpacho
Składniki - Przepis na Chłodnik i gazpacho
- Chłodnik litewski: dodaj do listy zakupów
- 1 sok warzywny z burakiem Lewiatan 330 ml dodaj do listy zakupów
- 500 ml kefiru dodaj do listy zakupów
- pęczek rzodkiewki dodaj do listy zakupów
- 1 ogórek zielony dodaj do listy zakupów
- 1/2 pęczka koperku dodaj do listy zakupów
- pęczek szczypiorku dodaj do listy zakupów
- sok z połowy cytryny dodaj do listy zakupów
- 4 jajka ugotowane na twardo dodaj do listy zakupów
- 1 ząbek czosnku dodaj do listy zakupów
- pół łyżeczki cukru dodaj do listy zakupów
- sól, pieprz dodaj do listy zakupów
- Gazpacho: dodaj do listy zakupów
- 2 soki pomidorowe Lewiatan 330 ml dodaj do listy zakupów
- 2 pomidory malinowe dodaj do listy zakupów
- 1 ogórek zielony dodaj do listy zakupów
- 1 czerwona papryka dodaj do listy zakupów
- 1 cebula szalotka dodaj do listy zakupów
- 1 ząbek czosnku dodaj do listy zakupów
- 4 łyżki oliwy dodaj do listy zakupów
- 2 kromki białego pieczywa dodaj do listy zakupów
- szczypta chilli dodaj do listy zakupów
- sól, pieprz dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Chłodnik i gazpacho
Chłodnik:
Sok przelej do garnka i podgrzej. Zdejmij z ognia. Dopraw cukrem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem. Dodaj startego na grubych oczkach ogórka i rzodkiewkę, posiekany koperek oraz szczypiorek. Dodaj kefir i dokładnie wymieszaj. Podawaj z ugotowanym jajkiem i świeżym koperkiem.
Gazpacho:
Obrane ze skórki i pokrojone pomidory zalej sokiem pomidorowym. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka. Następnie dodaj drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chilli, przemieszaj. Dodaj oliwę, miąższ z chleba i zblenduj. Włóż do lodówki na około godzinę. Podawaj z grzankami i chilli.
Smacznego!