Przepis na Cebularz z suszonymi pomidorami
Składniki - Przepis na Cebularz z suszonymi pomidorami
- 450 g mąki poznańskiej Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 225 ml mleka UHT 3% Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 3 małe jajka dodaj do listy zakupów
- 1/4 łyżeczki soli Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżeczka cukru dodaj do listy zakupów
- 50 g masła klarowanego dodaj do listy zakupów
- 43 g świeżych drożdży dodaj do listy zakupów
- odrobina wody dodaj do listy zakupów
- FARSZ - SKŁADNIKI: dodaj do listy zakupów
- 2 duże cebule dodaj do listy zakupów
- 1 słoik pomidorów dodaj do listy zakupów
- suszonych w oleju Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 250 g sera feta lub sera typu bałkańskiego dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny mielony Lewiatan dodaj do listy zakupów
- papier do pieczenia dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Cebularz z suszonymi pomidorami
Na początku przygotuj nadzienie. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę wrzuć do wrzątku na około 2 min. Po tym czasie odcedź ją, dodaj do niej pokrojone w paski suszone pomidory i pokruszoną fetę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki. Drożdże zmieszaj dokładnie z cukrem, 3 łyżkami mąki oraz częścią lekko podgrzanego mleka i pozostaw do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn oraz pozostałe ciepłe mleko dodaj do przesianej mąki z solą. Dodaj 2 jajka i wszystkie składniki połącz ze sobą. Pod koniec ugniatania ciasta dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, kiedy podwoi swoją objętość (może to potrwać nawet 2 godz.). Gdy już ciasto odpowiednio wyrośnie – jeszcze raz delikatnie je wyrób. Następnie podziel na równe kawałki, uformuj z nich kulki wielkości piłeczek golfowych i rozwałkuj. Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ułóż placuszki, zachowując odstępy między nimi. Na każdy z nich połóż nadzienie, przykryj je ręcznikiem i zostaw do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Zanim włożysz cebularze do piekarnika, posmaruj ich brzegi roztrzepanym jajkiem z odrobioną wody. Piecz placuszki w temperaturze 180°C przez 25 min.
Smacznego!